(Bilden kan kvala in som världens fulaste, men mackorna var grymt goda, och det var även baren! Alldeles för lyxigt egentligen, men imorgon blir det MYCKET träning, så det är nog ingen fara!)Nu känns allt lite bättre. Rufs (som har jobbat som mattelärare och är något av ett matematiskt geni - vilken tur jag har!) har hjälpt mig
plugga lite, och jag
fattar nog lite mer än jag trodde... Jag ska nog lyckas pricka in
något rätt på det där förbaskade
högskoleprovet iallafall!
En sak slog mig här om dagen när vi var och
storhandlade. Jag är
vegetarian, men jag äter
ost och vissa andra mejeriprodukter. Dock försöker jag
undvika vanlig mjölk eftersom jag inte tål det så bra. Jag
tränar mycket och vill få i mig
rikligt med protein, och jag är väl medveten om att som vegetarian går det inte att
leva enbart på sallad.Det som slog mig var
hur mycket billigare storhandlingen blev för Rufs del än för min, eller ja, vi handlade för ungefär lika mycket pengar men
han kom hem med så mycket mer än vad jag gjorde! Visst, det finns alltid billiga varor att tillgå om man kan tänka sig att bara äta halvfabrikat och pasta med kethup,
men det vill varken han eller jag göra, så därför handlar vi inte sådant. Men,
han köpte t.ex. mängder av tonfisk och ägg, och korv med hög kötthalt (inte så bra mat iofs, men ändå) som proteinkällor, och jag stod och hängde över frysdisken och jämförde
kilopris och proteinhalt på olika quornprodukter. Quorn kostar
runt 100 kr/kilot, tonfisk i vatten kostar
ca 30 kr/kilot. Ni förstår vart jag är på väg va?Och visst,
kikärter är skitbilligt och proteinrikt, om man vill hålla på och
blötlägga och göra egna biffar och stå i köket en evighet för att man vill ha middag. Och man kan vara
förutseende och göra storkok och frysa in och hålla på och samla vuxenpoäng till förbannelse om man orkar, men ibland orkar man inte! Min poäng är att
det är dyrt att vara vegetarian och träna. Om man dessutom samtidigt är student (d.v.s. fattig) är det ännu tuffare. Runt
30 kr för 312 g quornfilé känns i plånboken; en sådan förpackning räcker ju inte en evighet precis, och
tofu är minst lika dyrt... Nu har jag iallafall bunkrat upp i frysen med quorn, och
de sista enkronorna i plånboken gråter av ensamhet. Det händer ganska ofta att jag
funderar på att börja äta kött igen, iallafall
fisk och kanske ägg, men varje gång
slutar det på samma sätt. Jag tänker på hur det skulle kännas att
stoppa "det där" i munnen, och så vänder sig magen ut och in litegrann.
Jag har varit
vegetarian sedan jag var 12 år, jag åt fisk fram till för något år sedan, men då slutade jag även med det eftersom jag helt enkelt inte klarar av tanken på att det är
ett dött djur jag ska tugga i mig. Jag är
inte vegetarian på grund av mina
ätstörningar, och jag vet att vissa typer av kött till och med kan vara riktigt nyttigt, men
jag klarar helt enkelt inte av det. Smaken, konsistensen, lukten..
.det funkar inte för mig. Jag säger ingenting om
andra som äter kött, jag
lägger mig inte i utan tycker att man ska äta det man mår bra av, men för egen del så tackar jag nej till sådant som
en gång haft en puls.Det är
tråkigt att det ska behöva kosta så
galet mycket att äta på det sätt man mår bäst av, och det är
näst intill omöjligt att spara både
tid och pengar som vegetarian. Det tar ju lite
längre tid att
blötlägga kikärter och
göra biffar på dem, än vad det gör att
steka två ägg eller
öppna en burk tonfisk och hälla över salladen, liksom...
Så, är det någon som har något bra tips på billig, snabb och proteinrik veggiemat så skriv, för bövelen, skriv!!
Nu ska jag sova minsann! Imorgon blir det
sittstrejk (Läs här!),
BodyPump + Sats Afro och mer
matteplugg! Natti!
4 kommentarer:
Jag älskar verkligen sättet du är vegetarian på. Jag jobbar tillsammans med en tjej som föreläser varenda gång man äter lunch... Inte så att hon direkt anklagar en, men det är i stil med hur illa djuren far och hur dåligt det är att äta kött och så vidare och så vidare... Inte direkt lunchro! Jag tycker inte att man ska tjata på människor så, alla har ju (iaf förhoppningsvis) gjort ett eget val. Och jag tycker du är så himla bra på den balansen!
Bönor, för bövelen! Linser, kikärtor, kidneybönor, allehanda baljväxter. Färdigkokta på burk - billigt och schweingott!
Jag håller med Duchess; hatar människor som ska predika...som tur har jag väldigt många vänner som är veganer/vegetarianer som inte predikar det minsta! tvärtom har jag självmant genom dem lärt mig att äta mkt vegetariskt!! Jag älskar ju kombinationen tofu/soja/quorn med egenkomponerad grönsaksröra tillsammans med qinoa/bulgur/couscous. Om man vill ha lite mer fett är det bara att lägga till nötter/fetaost t.ex. Om man gör ett "storkok" av grönsaksröran går det jättesnabbt att slänga ihop en måltid!!
Jag har samma problem! =(
I äs-behandlingen får jag dessutom hela tiden höra att jag äter vegetariskt pga äs men jag har varit veg sen jag var tonåring (äter fisk och mjölkprodukter och ägg)! Det är som om de tycker att man automatiskt blir sjukare om man är vegetarian! =(
Läser du Mollys hälsoblogg? Hon brukar ha många bra tips!
Skicka en kommentar