onsdag 18 november 2009

Svar på frågor!

Min frågestund gjorde ju ingen vidare succé den här gången :P Men, lite frågor har jag fått i alla fall, så svaren kommer här:

Hur bör man äta för att behålla sin vikt när man väl har gått ner?

Det handlar ju alltid om energi in och energi ut. Om vi äter mer än vi gör av med kommer vi gå upp, om vi gör av med mer än vi äter så kommer vi gå ned. Om vi äter lika mycket som vi gör av med så stannar vi kvar.

Vi är ju alla olika, men generellt sätt så skulle jag säga att vi bör äta frukost, lunch och middag, och så ett eller två mellanmål utöver de tre huvudmålen. Räkna kalorier är inget jag tror på, utan jag tror mer på att lyssna inåt! Kroppen talar om vad vi vill ha, om vi bara ger den chans att prata :)

Om man har gått ned i vikt och vill stanna där, så tycker jag att man bör röra på sig (2-3 träningspass/vecka + vardagsmotion) och minimera "sötsakerna" i veckorna, men äta sig ohungrig (observera skillnaden på ohungrig och mätt!) på en kost som baseras på fett och protein, och relativt lite kolhydrater. Ät när hungern känns i kroppen, och inte bara i huvudet, och se till att få i dig 4-5 mål per dag! Vissa dagar kommer man äta mer och ligga på ett överskott i energi, men det jämnar ofta ut sig på naturlig väg, eftersom vi andra dagar äter något under det vi behöver. På så vis hamnar vi oftast i balans i slutändan ändå :)

Hur ofta tycker du det är okej att äta godis?

Det beror ju på vad man har för mål, men oavsett om man vill gå ned i vikt, förbättra sitt blodsockervärde, bibehålla en viss vikt, lider av ett sockerberoende eller något annat, så är det ju väl känt att godis inte är någon vidare hälsokost för oss :) Men, även jag som äter LCHF tycker att det är helt okej att unna sig saker!! Livet handlar om balans och njutning, och förbud och tvång bör vi utesluta om vi ska må bra.

För egen del tycker jag att det fungerar bra att undvika godis i veckorna, men unna sig något extra på helgen. Om du äter 300 g godis under helgen, men äter hälsosamt resten av veckan, så kommer det inte ha någon som helst negativ effekt på din form eller hälsa (så till vida att du är frisk och inte lider av diabetes eller ett extremt sockerberoende, d.v.s.).

Att tillåta sig själv äta sötsaker eller annat "onyttigt" som man tycker om, ett par dagar i veckan, kan även hjälpa till att minska suget! Man vet att man kommer få det där man längtar efter till slut, och då känns det inte lika förbjudet längre och suget minskar.

Går man på strikt diet kan det till och med vara bra att chocka kroppen med lite extra kalorier ibland, eftersom man då skruvar upp förbränningen och den effekten håller i sig i flera dagar. Med andra ord kan du faktiskt få bättre form av att äta "skräp" - om du gör det med måtta!

Vi bör alltid eftersträva en bra balans för både kropp och själ, och i en sådan så ingår njutning av alla dess slag - även mat som inte är hälsokost. Så ät, njut och tänk på att du är värd det! En ätar dag i veckan per år, lämnar hela 313 dagar över för att äta hälsosamt :)

Fortsätt gärna fråga! Jag svarar på allt :)

Inga kommentarer: