måndag 23 november 2009

Recept - Gorgonzolabiffar med Coleslaw och broccoli

Ca 15 biffar:

1000 g nötfärs
200 g gorgonzola
2 äggvitor
2 msk créme fraiche
Smör till stekning
Salt
Peppar

Blanda köttfärsen med tärningar av osten och resten av ingredienserna så att det blir en jämn och fin smet. Forma biffar av en handfull av smeten och stek i grillpanna tills de är så genomstekta som du vill ha dem.

Coleslaw med hemmagjord majonäs:

2 äggulor
4 dl olja
1 msk grovkornig senap (eller dijonsenap)
2 medelstora morötter
Vitkål efter smak
Salt
Peppar
Créme fraiche efter smak

Börja med att göra majonäsen. Alla ingredienser ska ha samma temperatur, annars kommer det skära sig! Blanda ned senapen i äggen och mixa med stavmixer. Fortsätt mixa medan du häller i oljan, lite i taget. Mixa tills du får önskad konsistens och smaka av med salt och peppar. Ju mer olja du häller på, desto tjockare majonäs får du. Blir den för tjock - späd med lite vatten! Vill du vara ännu mer LCHF-strikt så byt ut senapen mot senapsfrön.

Strimla morötter och vitkål fint, blanda i majonäsen och créme fraichen, smaka av med salt och peppar. Om du vill kan du även strimla ned äpple i salladen, men tänk på att äpple innehåller väldigt mycket kolhydrater!

Servera biffarna med coleslaw, kokt broccoli med salt och vinäger, och eventuellt lite saltgurka.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer: